Kamu-Sen: Asgari ücrette IMF emrine uyuldu

Haber Giriş : 29 Aralık 2007 13:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen, dört kişilik ailenin gıda harcaması 534 YTL, konut kiraları TÜİK'e göre 401,5 YTL'ye ulaşmışken, asgari ücretin Ocak'ta 435 YTL, Temmuz'da da 457 YTL olarak düşük belirlenmesini eleştirerek, bu durumu, IMF ve Dünya Bankası'nın ?ücretleri azaltın? emrinin bir sonucu olarak değerlendirdi.

Türkiye Kamu-Sen'den yapılan açıklamada, ?Asgari ücretlere yapılan bu zam, IMF ve Dünya Bankası'nın ?ücretleri azaltın' emrinin yansıması, IMF ile yapılan gözden geçirmenin ve hazırlanan niyet mektubunun gereğidir? denildi. Açıklamada, Türkiye'deki en düşük ücretin açlık sınırı olarak belirlenen 892 YTL düzeyine getirilmesi istenirken, bunun altında kalan her tutarın, ?sefalet ücreti? olduğu, insanca yaşamak için yeterli olmadığı vurgulandı.

Sendika, 2007 yılında enflasyonun yüzde 9,5 dolayında gerçekleşeceği tahmininde bulunarak, Hükümetin hedeflediği oranın 2 katına çıkan enflasyona rağmen, asgari ücrete aylık ortalama 28 YTL artış yapılmasının kabul edilemez bir durum olduğunu bildirdi.

Türkiye Kamu-Sen açıklamasında, ?Aynı dönem için elektriğe, suya, doğalgaza, petrole ve vergilere kat be kat artış yapılması asgari ücrete yapılan 28 YTL'yi daha ilk günden alıp götürecektir. Çalışanların 3 kuruşluk maaşlarına göz dikerek, ekonomideki başarısızlığını telafi edeceğini sananlar, alış veriş yaptıkları mağazalarda çalışan bir tezgahtara nasıl geçindiğini sorsunlar? denildi.

İSTİHDAM PAKETİ ÇALIŞAN ALEYHİNE

Bu arada hükümetin hazırladığı ?istihdam paketi?yle işverenlerin taleplerinin yerine getirildiği, iş güvencesinin zayıflatıldığı, işten çıkarmanın kolaylaştırıldığına işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

?İşsizlik, yoksulluk, açlık almış başını giderken, tasarruf yapılacak kalem olarak yine istihdamı ve ücretlileri seçmektedir. Bugün ülkemizdeki kayıtlı çalışanların yarısı asgari ücretlidir. Dolayısıyla milletimiz asgari ücrete yapılacak artışı beklemiştir. Günlerce toplantılar yapıldı, birçok kişi bu toplantılara katıldı. Sonunda asgari ücrete yıllık ortalama 28 YTL gibi komik bir zam yapıldı. Bütün bu yaygara 28 YTL için miydi? 28 YTL için mi bunca fırtınayı kopardınız? IMF'nin ve Dünya Bankası'nın Türk ailesini layık gördüğü seviye bu kadar mıdır? 457 YTL ile ne yapabilirsiniz ki? TÜİK'e göre kendinize iki takım elbise alabilirsiniz, veya ondan vazgeçip; 4 çift ayakkabı alabilirsiniz, veya onun yerine bir aylık ev kiranızı ödeyebilirsiniz, ?tatile gidelim' derseniz ailece bir otelde bir gece tatil yapabilirsiniz. Güneşlenmek istiyorsanız, tatilden vazgeçip bir tane güneş gözlüğü alabilirsiniz. Ondan da vazgeçip ailece bir restorana gidip, bir akşam yemeği yiyebilirsiniz ama asla bir ay boyunca bir aileyi geçindiremezsiniz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber