En çok doğum günü kutlanan gün: 1 Ocak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ocak 2008 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 30 yaşın üzerindeki nüfusun önemli kısmının nüfus cüzdanında doğum tarihlerinin ''1 Ocak'' olarak yer aldığı bildirildi.

Diyarbakır'ın Çınar ilçe Kaymakamı Hasan Tanrıseven, yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde nüfusun yüzde 20'sinin nüfus cüzdanında doğum tarihlerinin olarak 01 Ocak olarak yazıldığını söyledi.

1960 ve 70'li yıllarda Güneydoğu'nun değişik yörelerinde dünyaya gelen birçok çocuğun doğum günü hanesinde 01 Ocak yazıldığını ifade eden Tanrıseven, bu durumun bölgede çok çocuklu ailelerin çocuklarının nüfusa kayıtlarını geç veya toplu yaptırmalarından kaynaklandığını belirtti.

''Bu nedenle Güneydoğu'da birçok kişi doğum gününü yeni yılla birlikte kutluyor'' diyen Tanrıseven, şöyle konuştu:

''Nüfus cüzdanının doğum tarihi hanesinde 01 Ocak yazanların büyük bir bölümü gerçek doğum tarihini bilmiyor. Ailelerine doğum tarihini sorduklarında da 'bağ bozumu, ekin zamanı, karpuz zamanı, kar yerdeyken, yağmur düşerken, sobaları kaldırırken' gibi ilginç cevaplar alıyorlar. Bölgede çok çocuklu aileler çocuklarını doğduklarında nüfusa kayıtlarını yaptırmıyorlar. Çocuk doğduktan belki 2 belki 5 yıl sonra çoğunlukla da okul çağına geldiğinde zorunlu olarak nüfusa kayıt ettirmek istiyorlar. Nüfus müdürü doğum tarihini sorduğunda aile hatırlamadığını söyleyince memurlar da doğum tarihi hanesine 01 Ocak yazıyor. 5-6 çocuğunu aynı anda nüfusa kaydını yaptıran aileler de çoğunlukta. Bu nedenle yılbaşında doğum günlerini ailece kutlayanlar var. Ancak maalesef çok kişi gerçek yaşını bilmiyor.''

-DOĞUMLARIN NÜFUSA GEÇİRİLMESİ KONUSUNDA MESAFE ALINDI-

Tanrsıven, bu yıl Çınar Nüfus Müdürlüğünce ilçede 3 bin 739 doğumun gerçekleştiğini tespit ettiklerini ifade ederek, bunlardan 2 bin 744'ünün doğumu yasal süresinden sonra bildirdiğini söyledi.

Doğum tescili için gereken yasal sürenin 1 ay olduğunu ve bu yıl Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi çalışmalarından dolayı yasal sürenin dışında kayıt yaptıranlara ceza uygulanmadığını belirten Tanrıseven, 2008 yılının birinci gününden itibaren yasal süre içinde doğum tescili yaptırmayanlara cezanın yeniden uygulanmaya başlayacağını söyledi.

Tanrıseven, doğumların nüfusa tescil ettirilmesi konusunda büyük mesafe kaydedildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

''Önceleri bölgede yaşanan saklı nüfusta erkekler askere gidene kadar, kadınlarda eğer yaptırırlarsa resmi nikaha kadar kayıt dışı yaşıyorlardı. İl Planlama Koordinasyon Müdürlüğünce yaptırılan 'Öncelikli Yaşam Kalitesi Göstergeleri' araştırmasında Çınar ilçesindeki doğumların yüzde 68-70'inin yasal süresinde bildirilmediği tespit edildi. Bu konuda büyük mesafeler kaydettik. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının eğitim ve sağlık yardımları sayesinde nüfus kayıtları daha sağlıklı tutuluyor. 2002 yılından itibaren yardım miktarının artmasıyla birlikte bu imkandan yararlanmak isteyen aileler kayıtlara özen göstermeye başladı.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber