KDV indirimi yeni yıl zammını engelledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ocak 2008 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzun süredir beklenen gıda ürünlerinde 10 puanlık KDV indirimi, yılbaşından itibaren yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle gazozun, fast food yemeğin, otelde konaklamanın KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e geriledi. 8 bine yakın ürünü kapsayan indirim, işyerlerinin fiyatlarına yansımadı. Ancak esnaf her yeni yılbaşında yaptığı zammı bu yılbaşında uygulamadı.

KDV indirimi yeni seneyle gelen zamları engelledi. Esnaf indirim çerçevesinde yazar kasalarında KDV indirimi düzenlemesi yaptı. Ürün fiyatları ise aynı kaldı. Bununla birlikte indirimin, vergi iade uygulamasının kaldırılmasıyla azalan fiş alma alışkanlığını yeniden kazandırmasına katkı sağlaması beklenirken, alışverişlerde de pazarlık payını artırması öngörülüyor.

Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Mehmet Dinçerler, KDV indiriminin ardından Oda bünyesindeki esnafın indirime gitmediğini, ancak her yeni yılın başında yapılan zamdan vazgeçtiğini söyledi. 10 puanlık indirimle başlayan yeni dönemin tüketici, esnaf ve devlete faydalar sağlayacağını öne süren Dinçerler, "Öncelikle bugüne kadar artan girdi maliyetlerine rağmen fiyatları artırmayan esnaf biraz daha kar edecek. İndirim esnafın elini yazar kasaya daha rahat götürmesini sağlayacak. Böylece vergi iade uygulamasının kaldırılmasıyla azalan fiş kesme ve alma alışkanlığı artacak. Tüketici açısından da alışverişte pazarlık payının artması açısından indirim faydalar sağlayacak" dedi.

'İndirim yaptım' sözlerinin şova dönük olduğunu belirten yiyecek satışı yapan lokanta ve pastaneler de, geçtiğimiz yıl içinde üretim maliyetlerinin dönem dönem artmasına rağmen hiç zam yapılmadığını hatırlatarak, şunları ifade ettiler: "Geçen yıl küresel ısınmaya bağlı olarak, yağ, un gibi malzemelerde fiyatlar arttı. Lokanta ve pastaneler bu ürünleri yüzde 40 oranında daha pahalı alırken bunları fiyatlarına yansıtmadı. Çok düşük kar marjıyla çalışıldı. KDV indirimin yapılmasıyla birlikte bu esnaf biraz olsun rahatladı. İndirim yapmamız beklenmemeli ama zam yapmayacağız, bu kafi görülmeli. Önceki yıllarda her yeni yılla birlikte gıdadaki tüm ürünlere yaklaşık yüzde 15 oranında zam yapılırdı. KDV indirimi nedeniyle bu yıl kimse bu zammı yapmadı. "

KDV'deki 10 puanlık indirimin hizmet ve ürün kalitesini de artıracağını anlatan Dinçerler, "Bu indirim sektöre pozitif yansıyacaktır. Atıl kapasite olan sektörlere daha fazla atıl kapasite kullanım oranlarına artı değer yansıtacaktır. İşletmeler hizmet kalitelerini yükseltecek. Kalite anlayışı daha da gelişecektir. Bu kanun sektörü kayıt altına almak için tek başına bir argüman olmasa da bir sistemin içine alacak. Reel sektör ve tüketici açısından her zaman faydadır. En olumlu KDV indirimi gıda sektöründedir" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber