Otomobil satışları Maliye'yi vurdu

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Ocak 2008 11:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Vergi gelirlerinin hedefin 4 milyar YTL altında gerçekleşmesinin nedenlerini araştıran Maliye, bunun otomobil satışlarındaki düşüşten kaynaklandığını ortaya çıkardı. Satışlardaki yüzde 30 gerilemenin 2.2 milyar YTL'lik kayba neden olduğu belirlendi

MALİYE Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, yılın ilk yarısında vergi hedeflerinde görülen yaklaşık 4 milyar YTL'lik düşüşle ilgili olarak ayrıntılı bir çalışma yaptı. Çalışma kapsamında, 60'a yakın sektör incelendi. Araştırmada, yılın ilk yarısında meydana gelen vergi kaybının ağırlıklı olarak, otomobil ve beyaz eşya satışında yaşanan düşüşten kaynaklandığı saptandı.

BEYAZ EŞYA ROL OYNADI

ARAŞTIRMADA yılın ilk yarısında otomobil satışlarında yüzde 30'a varan gerilemenin Maliye Bakanlığı'na 2.2 milyar YTL vergi kaybına neden olduğu saptandı. Geri kalan kayıpların ise beyaz eşya satışındaki düşüşten kaynaklandığı belirlendi. Yine aynı araştırmada, Maliye Bakanlığı, 2007 yılı vergi gelir hedeflerini belirlerken, sadece 2006 yılını baz aldığı ortaya çıktı. 2006 yılında, konut, otomobil ve beyaz eşya satışlarında önemli artışlar meydana gelmişti. Bu artışlar da vergi gelirlerinin, artmasını sağladı.

FİŞLERİN ETKİSİ OLMADI

MALİYE Bakanlığı da, 2007 yılı hedeflerini belirlerken, sadece 2006 yılı vergi gelirlerini baz aldı. Bu da, 2007 yılındaki vergi gelir hedeflerinde Maliye'nin yanılmasına neden oldu. Yapılan araştırmalarda, fiş toplama uygulamasının kaldırılmasının KDV gelirleri üzerinde bir etkisinin olmadığına da bakıldı. Maliye'nin, yılın ilk yarısıyla ilgili vergi gelirlerinde yaşanan düşüş konusunda yaptığı araştırmanın sonuçları, aynı zamanda hükümete de sunuldu.

HÜSEYİN ÖZAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber