Türkiye'de her yıl 100 bin insan sigaradan ölüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ocak 2008 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Doç. Dr. Oğuz Kılıç, son 20 yılda sigara tüketiminin yüzde 80 arttığı Türkiye'de her yıl 100 bin insanın sigaradan öldüğünü bildirdi.

Doç. Dr. Oğuz Kılıç, dünyada yaklaşık 1.3 milyar kişinin sigara içtiğinin tahmin edildiğini, 2025 yılında bu sayının 1.7 milyar kişiyi aşacağını söyledi. Sigara içicilerinin yüzde 84'ünün gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını belirten Doç. Dr. Kılıç, sigara içme oranlarının Kuzey Amerika'da yüzde 4.7, Batı Avrupa'da yüzde 9.3, orta ve doğu Avrupa'da yüzde 10.8, Afrika ve Orta Doğu'da yüzde 11.8, Asya'da ise yüzde 54.5 olduğunu kaydetti.

Sigara içilen bir evde, pasif içici konumundaki çocukların günde 5 sigara içmiş kadar etkilendiğini belirten Doç. Dr. Kılıç, "Sigara içilen evlerde yaşayan bebeklerin ani ölüm riski 2.5 kat artar. Astım ve solunumsal enfeksiyon riski 2 kat fazlalaşır, akciğer kanseri, kronik bronşit görülme sıklığı da oldukça yükselmektedir. Kocası sigara içen kadınlarda, akciğer kanserinden ölüm 2-3 kat daha fazladır. Yani bir başka deyişle pasif içicilik, aktif içicilik kadar zarar verir, öldürür. 100 bin kişiden 17 bini pasif içicilik nedeniyle ölüyor" dedi.

Doç. Dr. Kılıç, tütün endüstrisinin çocukları ve gençleri hedef aldığını, sigara şirketlerinin müşterilerinin üçte birinin 13 yaşına kadar, yüzde 90'ının da 20 yaşından önce sigaraya başladıklarının araştırmalarla tespit edildiğini kaydetti.

Doç. Dr. Kılıç, Türkiye'de sigaraya başlama yaşının 12'ye düştüğünü, nikotin bağımlılığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber