Yurtdışı dil eğitiminde 'bakıcı' tuzağı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Ocak 2008 19:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dil öğrenmek umuduyla yurtdışına gitmek isteyen gençler, internette para ve fuhuş tuzaklarına düşüyor. Erkek öğrenciler internette tanıştıkları 'sanal aileler' tarafından dolandırılırken, kızlar ise 'bakıcılık' yapıp, aynı zamanda dil öğrenmek için gittikleri ülkelerde fuhuş batağına sürükleniyor.

Avrupa ülkelerinden gelen bakıcı talepleri ve gençlerin dil öğrenme isteği, yurtdışında eğitimi cazip kılıyor. Bir yandan çalışıp diğer yandan eğitim alan gençler, bu yolla hem okul masraflarını çıkarıyor hem de öğrenimlerini tamamlıyor. Danışmanlık şirketleri, bakıcılık (aupair) adı verilen sistem için kendilerine başvuranları belli bir ücret karşılığında tanıdıkları ailelerin yanına yerleştiriyor. Bu şirketlere para ödemeden yurtdışına çıkmak isteyen gençler ise internet üzerinden tanıştığı kötü niyetli kişilerin hedefi oluyor. Kendilerini 'aile' gibi tanıtan şahıslar, tuzağa düşürecekleri kurbana aile fotoğrafı gönderiyor. Sanal ailelerin normal bakıcılık ücretinin çok üstünde paralar vaat etmesi, dil öğrenmek isteyen dar gelirli gençleri gafil avlıyor. 'Bakıcılık' sistemini özellikle dar gelirli ailelerin çocukları tercih ediyor. İnternet üzerinden kurulan tuzağa düşmekten son anda kurtulan N.A., söz konusu kişilerin bakıcılık için teklif ettiği ücretin normalin dört katı olmasından şüphelenmiş. Durumu bir arkadaşı vasıtasıyla tanıştığı yurtdışı eğitim danışmanı İlknur Arboy Coşkun'a aktaran N.A., yazışmaları ona bırakmış. Söz konusu kişiler, Coşkun'un gönderdiği, "Aupair adayının ajansıyız. Tüm işlemler tarafımızdan yapılacaktır. Siz Aupair'i davet eden bir mektup gönderin." mesajı üzerine ortadan kaybolmuş. Bakıcı adaylarından D.A. da dolandırılanlardan. Kendisini aile olarak tanıtıp fotoğraf gönderen şahıslar D.A.'dan vize ücreti için 370 Euro talep etmiş.

Bakıcılık işi için her yıl yüzlerce öğrencinin yurtdışına çıktığına dikkat çeken Turkuaz Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Müdürü İlknur Arboy Coşkun, kendilerinin her ailenin bütçesine göre bir düzenleme yaptıklarını söylüyor. İnternette tanışılan kişiler konusunda temkinli olunması gerektiğini anlatan Arboy Coşkun, internet üzerinden aile bulan gençlere, "İş tanımını isteyin. Bulduğunuz aileyle daha önce çalışan bakıcının bilgilerini isteyin." uyarılarını yapıyor. Burak Kılıç, İstanbul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber