TCK'da uzlaşma sağlandı: Zina gündeme gelmiyor.

Haber Giriş : 14 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakanı Gül ve Adalet Bakanı Çiçek'in CHP lideri Baykal'la yaptığı görüşmede, TCK konusunda uzlaşma sağlandı.

AKP ve CHP, TCK tasarısındaki değişiklikler konusunda ortak önerge verme kararı aldı. TCK tasarısının Meclis'teki görüşmeleri sırasında zina konusundaki düzenlemenin gündeme gelmesi beklenmiyor.

Meclis'teki "üçlü zirve" CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, hükümete yaptığı uzlaşma çağrısı üzerine gerçekleşti.

Grup konuşmasında AKP'lileri yeniden değerlendirme yapmaya çağıran Baykal, istedikleri her türlü düzenlemeyi kendilerine sunabileceklerini, uzlaşma sağlanması durumunda değişiklik önerilerini ortak olarak getirmeyi istediklerini söyledi. Baykal, iki partinin tasarı üzerinde büyük oranda uzlaşma sağladığını, bunu sürdürmeyi arzu ettiklerini bildirerek, "Getirsinler önerilerini konuşalım. Anlaştıklarımızı verelim, yeni birşey getirmeyeceklerini de taahhüt etsinler.

Görüşmeleri Meclis'i tıkayacak bir noktaya getirmemeye çalışıyoruz. Katkı vermeye açığız. Ama inat içinde olurlarsa takdir kendilerinin. Biz de görevimizi yaparız" dedi.

Zina gündeme gelmiyor

CHP liderinin bu çağrısı üzerine Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Deniz Baykal'la TBMM'de biraraya geldi.

Görüşmede, TCK konusunda uzlaşma sağlandı. AKP ve CHP, TCK tasarısındaki değişiklikler konusunda ortak önerge verme kararı aldı. TCK tasarısının Meclis'teki görüşmeleri sırasında zina konusundaki düzenlemenini gündeme gelmesi beklenmiyor.

Deniz Baykal:"Tasarı hızla geçecek"

Baykal, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile TBMM'de yaptığı ve yaklaşık 20 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Baykal, TCK Tasarısı'nın görüşmelerinin bugün olağanüstü toplanan TBMM'de başlandığını ve 1 yıldır hazırlıkları süren tasarının; AB gündemi de dikkate alınarak hızla TBMM'den geçirileceğini söyledi.

Komisyondan geçen tasarı sonrasında toplumun çeşitli kesimlerinden tepkiler geldiğini ve bunun yeni ihtiyaçları ortaya çıkardığını belirten Baykal, bu ihtiyaçların her iki partinin yöneticileri tarafından değerlendirildiğini ve bir anlayış birliğinin oluşturulmaya çalışıldığını kaydetti.

Yaptıkları görüşme sonrasında bu değişiklik önergelerinin ayrı ayrı değil, her iki partinin grup yöneticilerinin imzası ile verilmesi konusunda uzlaşmaya vardıklarını anlatan Baykal, bu sonuca ulaşılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Çiçek: "Türkiye'nin arzu ettiği tablo"

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bir gazetecinin zina ile ilgili sorusuna, "Alışkanlıklarımızdan vazgeçsek çok iyi olur. Biz çok önemli bir konuyu konuşuyoruz. Parlamento'nun eseri olan bir temel yasayı, çok samimi, çok ciddi, çok büyük gayret sonucu belli bir noktaya getirdik" dedi. İki siyasi parti grubunun da daha özgürlükçü bir yasayı meydana getirmeyi amaçladığını anlatan Çiçek, toplumun ihtiyacı ve beklentisi olan, hak ve özgürlükleri teminat altına alan yasayı ortaya koymak istediklerini vurguladı.

"Yasanın birinci maddesinin birinci cümlesi de (kişi hak ve özgürlükleri) diye başlar. Bu noktada bir mutabakatımız var" diyen Çiçek, böylesi bir temel yasada gözden kaçan, "şöyle olsa daha iyi olurdu" denilen bazı hususlar olduğunu, bunların ortak çalışması sonucu belli noktaya getirildiğini, ortak önergelerle Genel Kurul'da tasarı metnine dercedileceğini bildirdi. Çiçek, "şöyle olsaydı daha iyi olurdu" denilenleri de değerlendireceklerini bildirdi.

Yanında Baykal ve Gül olan Çiçek, "Şu tablo, Türkiye'nin arzu ettiği tablodur. Bu tablonunu kalıcı olmasına gelin siz de yardımcı olun. Başka türlü sorularla veya konuyu başka çerçeveye çekerek bu güzel görüntüyü ortadan kaldırmayın" dedi. Baykal, Gül ve Çiçek, gazetecilerin zina ile ilgili ısrarlı sorularını ise yanıtsız bıraktı.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber