RTÜK görevini yapmayan bir KİT mi?..

Haber Giriş : 16 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yankı Dergisi'nin hazırladığı RTÜK dosyasında Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı'nın RTÜK denetimi sonrası hazırladığı rapor irdeleniyor ve kurum görevini yapamayan bir tür KİT olarak niteleniyor.

Derginin yayınlanacçak olan son sayısında yer alacağı belirtilen RTÜK dosyasında şu ifadeler yer alıyor:
Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık Denetleme Kurulu yanında Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından da ayrı ayrı denetlenen Üst Kurulun Başkan ve Üyeleri, devamsızlık ve icraatlarıyla ?Üyeliklerinin düşüp düşmediğini' tartışmalı hale getirdiler.

RTÜK'ün her ne kadar bütçeden ödenek almıyorsa da çok değerli bir kamusal mal olan frekansları 10 yıldır satamamasından dolayı devleti uğrattığı zarar, keyfi istihdam politikaları ve sorumsuzca yaptığı harcamalar nedeniyle KİT statüsüne alınmaktan kurtulamaması medyanın denetimi yapacak iken kendisinin denetlenir hale geldiğini gösteriyor. Önümüzdeki günlerde RTÜK Yasa değişikliği ve Üst Kurullarla ilgili yasal değişikliğin gölgesinde TBMM KİT Komisyonunda RTÜK'ün Denetim Raporlarının gündeme geleceği anlaşılıyor?

YANKI yayına hazırlanırken RTÜK'de üst düzey bürokratları kapsayan önemli bir atama depremi yaşandı. Usta gazeteci Melih Aşık'ın Milliyet'te RTÜK'de ?Yeğenlere koltuk!' başlığını attığı yazıda; ?Kadrolaşmada utanma sıkılma kalmadı, milletin gözünün içine baka baka insanları koltuktan kaldırıp kendileri oturuyorlar...' diye yazarak AKP'nin kadrolaşmasını eleştirdi.
RTÜK'de yıllardır Daire Başkanlığı görevini yapan başta Dr. Cengiz Özdiker olmak üzere Hasan Tan, İbrahim Özok, Sami Şener, Mehmet Ali Yıldırım (Birinci Hukuk Müşaviri) gerekçesiz olarak görevden alınarak yerlerine ilginç atamalar yapıldı. Açıklamalarda RTÜK'de en kıdemli üst düzey yönetici olan Sami Şener'in ?istifasının kabul edildiği' Hasan Tan'ın ?vekâlet görevinin üzerinden alınması için başvurması üzerine' görevden alındığı ileri sürüldü. Ancak RTÜK'e önce RP sonra DYP kontenjanından seçilen Fatih Karaca'nın kendisi gibi iktidara yakın olan üyeler Emin Başer (ANAP-RP), Mehmet Doğan (RP), Beşir Ayvaz (AKP) ve MHP kontenjanından seçilen Zakir Avşar'ın toplam beş oyuyla atamaları gerçekleştirdiği ve üyelerden Kutlu Savaş (ANAP) ve Tülay Çetingüleç'in (DSP) bulunmadığı önceki RTÜK başkanlarından Güneş Müftüoğlu (DYP) ve Nuri Kayış'ın (DSP) bu atamalara karşı çıktığı öğrenildi.

Uzun yıllar daire başkanı olan Cengiz Özdiker'in yerine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yeğeni Halil İbrahim Gül getirilirken Hasan Tan'ın yerine Devlet Bakanı Güldal Akşit'in yeğeni Bülent Demirel atandı. Birinci Hukuk Müşaviri Mehmet Ali Yıldırım'ın yerine atanan Özger Sezen'in de bir bakanın bacanağı olduğu ileri sürüldü.

Öte yandan RTÜK içerisinde Daire Başkanlıklarına atanan Perran Beşirli ile Ayhan Özçelik'in haklarında daha önceki yıllarda RTÜK kontrolörü tarafından yapılmış soruşturmalardan dolayı ?kamuyu zarara uğratmak nedeniyle görevlerinden alınmalarının istendiği', ancak bu soruşturmaların örtbas edilerek neticelendirilmediği, su-i istimali olanların görevden alınmak yerine ödüllendirildiği konuşuluyor.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı ?nca hazırlanarak Başbakanlığa gönderilen RTÜK raporunun sonuç ve öneriler bölümünde pek çok konunun soruşturması isteniyor. Örneğin, ?1988 yılında ERE Mühendislik İnşaat ve Ticaret A.Ş. isimli firmadan alınan ve o günden bu yana büyük bölümü kullanılamadığı için depolarda bekletilen teknik cihazların satın alınma işlemleri açısından 2443 sayılı Yasanın 6. maddesi uyarınca soruşturma açılması? gibi...

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yeğeni Halil İbrahim Gül'ün RTÜK'e 2 yıl önce girdiği ve ?Uzman Denetçi' kadrosuna süresi yetmediği halde kadro karşılıksız atandığı öğrenildi. Abdullah Gül ise, Dışişleri aracılığıyla yaptığı açıklamada yeğeninin uzun süredir RTÜK'te çalıştığını, kendisinin bu atamadan haberdar olmadığını bildirdi.

YANKI / TURKTİME

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber