Otobanda hız sınırı yükselecek

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 14 Ocak 2008 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu, 10 yıl aradan sonra ilk kez toplanıyor. Kurul hız sınırlarını artıracak. Şehir içi hız limiti 50'den 70 km'ye, şehirler arası yollarda ise 120 km'ye çıkarılacak.

İçişleri Bakanlığı, kanlı bilançolar ile milyonlarca YTL'lik milli servete yol açan trafik sorununa "neşterî atılması için ilgili tüm kurumları harekete geçirmek amacıyla düğmeye bastı.

ERDOĞAN TOPLAYACAK

Yeni yılla birlikte trafikte "Acil Eylem" planını hayata geçiren İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 10 yıldır bir araya gelmeyen Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu'nu gelecek ay toplamayı hedefliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak kurulda şehir içi ve şehirler arası hız limitlerinin yeniden düzenlenmesi ele alınacak.

EMNİYETİN ÖNERİSİ

Kurul öncesi Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı, şehir içlerinde 3-4 şerite çıkartılan yollar için hız limitlerinin yeniden düzenlenmesi için öneride bulundu. Buna göre; şehir içi mücavir alanda yer alan hız limitlerinin 50 km.'den 70 km'ye, şehirler arası ve bölünmüş yollardaki limitlerinin ise 90-100 km'den 120 km'ye yükseltilmesi öngörülüyor. Otoyoldaki hız limitleri de yüzde 10 oranında artırılacak. Yapılacak düzenlemeden sonra sürücülerin yeni hız limitlerine harfiyen uymaları sağlanacak. Yükseltilen limitlere karşın "hız" tutkunu sürücülere ağır para cezaları uygulanacak.

İŞİNİ İYİ YAPANA ÖDÜL

Kurulda, karayolları trafik güvenliğinde "etkin" görev yapan kamu personeline "ek" tazminat ödenmesi de ele alınacak. Trafik polisleri, karayolları görevlileri ile ilk yardım personeline görevleri nedeniyle ek tazminat verilmesi planlanıyor.

YENİ DÜZENLEMELER

Başbakan ve bakanlar düzeyinde toplanacak kurulda, üç yıldır TBMM'de bekleyen Karayolları Trafik Kanunu'nun da bir an önce çıkmasının sağlanması görüşülecek. Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının en aza indirilmesi amacıyla yapılacak yeni yasal düzenlemeler de kurulda ele alınacak. Bakan ve üst düzey bürokratlar çözüm ve öneri paketlerine ilişkin görüşlerini kurulda dile getirecek. Mutabakat sağlanacak görüş ve önerilerin kısa sürede uygulamaya geçirilmesi sağlanacak.

ANTİ RADAR GELİYOR

Öte yandan "radarı" önceden tespit edip, sürücülere "sinyal" veren korsan cihazlara dönük yoğun denetimler yapılacak. Emniyet Genel Müdürlüğü, Bölge Trafik Şubesi'nde görevli ekiplere "anti radar" cihazlar almayı planlıyor. İçişleri, Ulaştırma, Maliye ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı personelinin ortak denetim yapmasını sağlayacak özel donanımlı 6 TIR önümüzdeki günlerde yollara çıkacak. Bu TIR'larda "anti-radar" cihazları bulunacak.

AĞIR PARA CEZASI

Hız denetimi yapıldığını önceden algılayıp sürücüsüne sinyal veren cihazlar bu sayede tespit edilecek. Arabasında radar tespit cihazı bulunduran sürücülere ağır para cezası verilecek.

Kamil ELİBOL/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber