Bir ağrı kesici klasiği: Aspirin

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ocak 2008 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Amerikan Başağrısı Konsorsiyum'u tarafından akut baş ağrılarında ilk tercih olarak tavsiye edilen aspirin, ağrı dindirmede pahalı ilaçlar kadar etkili.

Bir asrı aşkın süredir milyonlarca insan tarafından kullanılan Aspirin'in halen akut ağrılarda iyi bir çözüm olduğunu belirten Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay,

?Aspirin, Amerikan Başağrısı Konsorsiyum'u tarafından akut baş ağrılarında ilk tercih olarak tavsiye ediliyor. Şu anda çok pahalı fiyatlar ile satılan ?Triptan' grubu ilaçlar ile karşılaştırıldığında Aspirin eşdeğer etki göstermekte, hatta bazı ağrılarda daha etkili olabilmektedir? dedi.

Özellikle baş ağrılarında, bel ağrılarında, kas ve eklem ağrılarında Aspirin'in etkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tulunay, ?Aspirin ile ekonomik ve etkili bir ağrı tedavisi sağlanabiliniyor. Bununla birlikte gereksiz yere kullanılan pahalı ağrı kesiciler yerine kullanılacak Aspirin ile ekonomik kayıpların da önüne geçilebilir? diye konuştu.

AĞRI, ALLAH'IN BİR LÜTFU

Ağrı ve Ağrı kesiciler hakkında halkı bilgilendirme toplantıları kapsamında konuyla ilgili bilgi veren Tulunay; ağrının, insanlar için tanrının bir lütfü olduğunu ve birçok hastalığın teşhisi ve tedavisinin kökeninde öncelikle hissedilen ağrının yattığını ifade etti. Bu amaçla ağrı bilgilendirme toplantıları başlattıklarını kaydeden Tulunay, ağrı konusunda halkı bilgilendirmenin, sağlıklı bir gelecek için büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Tulunay, ağrıya karşı bilinçli bir yaklaşımın Türkiye'ye çok büyük kazanımlar sağlayacağını söyledi. Tanısı konulmayan ağrının tedavi edilemeyeceğini, bunun da gerek insan hayatında gerekse de Türkiye ekonomisine ciddi olumsuz etkilerinin olacağını anlatan Tulunay, şunları söyledi;

?Maalesef Türkiye'de birçok kişi ağrılarıyla birlikte ıstırap içinde yaşıyor. Bu nedenle çocukların okula, yetişkinlerin ise işe gidemediği oluyor. Ağrıları gidermek için kullanılan yanlış ilaçlar hem can kaybına hem de ciddi miktarda ekonomik kayıplara neden oluyor. Gelişmiş ülkeler bütün bunların önüne geçebilmek için ülkelerinin ağrı haritasını çıkarmış durumda. Çünkü ağrı, yaşanılan coğrafyaya, genetik özelliklere, beslenme alışkanlıklarına, doğa şartlarına göre daha birçok faktörden etkilenen bir olgudur.?

AĞRI YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Bugün Türkiye'de yaşanan ağrıların yüzde 30 oranında düşürülmesi halinde bile insanların çok mutlu bir yaşam süreceğini dile getiren ?Bunun için de öncelikle ağrı ve ağrı kesiciler hakkında bilinçlenmemiz gerekiyor? dedi.

Ağrı ve ağrı kesiciler konusunun Türkiye'yi dolaşarak gerçekleştirilecek yerel seminerlerle halka anlatılmasının ağrısız bir Türkiye yolunda atılan önemli bir adım olduğunun altını çizen Prof. Dr. Cankat Tulunay, ?2006 yılı ağrıyla savaş yılı olarak ilan edildi. Biz de yapılan çalışmalar doğrultusunda yerel toplantılarla kişilerin ağrıların önüne nasıl geçeceğini ve nasıl tedavi etmeleri gerektiğini anlatacağız? diye konuştu.

Bilgi eksikliğinden dolayı Türkiye'de ağrı kesici kullanımında yanlışlıklar yapıldığını vurgulayan Tulunay, ?Fiyatı daha pahalı olan ağrı kesicilerin daha etkili olduğu yönünde genel bir kanı var. Bu kanı sonucunda çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Uzun yıllardır kullanılan ve fiyatı düşük ağrı kesiciler, en az pahalı olanlar kadar etkili olup uzun yıllardır kullanımlarına bağlı olarak güvenirlikleri de kanıtlanmıştır. Ayrıca akılcı ağrı kesici kullanımı ile birçok sağlık sorununu ortadan kalkabileceği gibi ekonomik kayıpların da önüne geçilebilecektir? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber