TOKİ'nin ihale, ilan ve satışlarına yeni düzen

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2008 19:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

TMMOB Mimarlar Odası'nın Danıştay'da açtığı davaya istinaden, ihale ve satış esaslarına ilişkin yönetmeliğini ikinci kez yeniden düzenleyen Toplu Konut İdaresi (TOKİ), ihale ve satışlarda ilan süresini 7 günden 15 güne çıkardı.

İdare ayrıca, uygulamada satışlarla ilgili yerel gazetelere ilan vermesine karşın, bunu yönetmelik hükmü haline getirdi.

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre TOKİ, 2006 yılı Mayıs ayında Resmi Gazete'de yayımlanan ''TOKİ Satış, Devir, İntikal, Kiraya Verme, Trampa, Sınırlı Ayni Hak Tesisi ve Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İhale Yönetmeliği'' ile bu yönetmelikte değişiklik yapan ve geçen yıl Şubat ayında Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması amacıyla TMMOB Mimarlar Odası'nın Danıştay'da açtığı davalara istinaden, ihale ve satış yönetmeliğinde yeni düzenlemeye gitti.

İhale ve satış esaslarına açıklık getiren yeni ikinci yönetmelik değişikliği, yayımlanmak üzere 16 Ocak'ta Başbakanlık'a gönderildi.

TMMOB Mimarlar Odası'nın 2006 yılında yayımlanan yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali ve yürütmenin durdurulması amacıyla Danıştay'da açtığı davada, bazı maddeler hakkında yürütmenin durdurulması kararı verilmesi üzerine, yönetmelikte değişikliğe gidilmiş ve yeni hali 27 Şubat 2007'de Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.

Ancak, TMMOB Mimarlar Odası ve Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği, söz konusu yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali ile yürütülmesinin durdurulması talebiyle yeniden Danıştay'da dava açmıştı. Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği tarafından açılan dava ''Ehliyet Yönünden'' reddedilirken, TMMOB Başkanlığı tarafından açılan davada, ''açık satış usulü, bedel tahmini yapılmayan haller, ihale ve satış ilan süreleri''ne ilişkin maddeler hakkında yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Danıştay kararında, ''açık satış usulü tanımının yeterince açık olmadığı, belirsizliğe yol açtığı, bedel tahmini yapılamayan hallere ilişkin düzenlemenin ihale mevzuatına aykırılık oluşturduğu, 7 günlük ihale ve satış ilan süresinin yetersiz olduğu ve ilan usullerinin ayrıntılı düzenlenmesi gerektiği'' gerekçeleri belirtildi.

Bunun üzerine yönetmelikte yeniden değişikliğe giden TOKİ, ''açık satış yöntemi''ni ayrıntılı olarak tanımlayarak, hangi hallerde açık satış yapılacağına ilişkin usul ve esasları düzenledi. Buna göre, daha önce satışa çıkarıldığı halde yeterli talep görmeyen idare stokuna alınan taşınmazlar ile satıldıktan sonra satış sözleşmesinin feshedilerek idare stokuna çekilen taşınmazlar; belirlenen muhammen bedelleri üzerinden idarece ilan edilen tarih aralığında satışa aracılık eden bankalara başvurulması suretiyle başvuru önceliğine göre, açık satış yöntemine göre satılacak.

İhale öncesi ve satış ilanlarında, yönetmelikte en az 7 gün olarak yer alan ilan süresi 15 güne çıkartılırken, ilan şekli ile usulleri ayrıntılı olarak yeniden düzenlendi. En yüksek tirajlı ulusal gazetede en az iki kez verilecek ilan yanında, uygulamada yapılmasına karşın, ihalelerde Resmi Gazete'de bir kez, satışlarda, yerel gazetelerde de en az iki kez ilan yayımlanması hükmü yönetmeliğe eklendi.

Danıştayca yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi sebebiyle, yapılan yeni düzenlemede bedel tahmini yapılamayan halleri düzenleyen hükümler ile bu hükme atıfta bulunan devamı hükümler yönetmelikten çıkarıldı. Yetkililer, bütün ihalelerde bedel tahmini yapıldığını, ancak buna şartnamede yer verilmediğini belirttiler.

İdare, yeni düzenleme ile Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı çerçevesinde, ''TOKİ mülkiyetindeki arazilerin kamu yararına çalışan dernek ve vakıflara tahmin edilen bedel üzerinden satılmasına ilişkin'' maddeyi de yönetmelikten çıkardı. Yetkililer, bu maddeye istinaden, şimdiye kadar herhangi bir uygulama yapılmadığını da vurguladı.

-''ÇOK İŞ YAPIYORUZ, YANLIŞLARIMIZ OLABİLİR''-

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, söz konusu yönetmelik ile ilgili TMMOB'un başvurusu nedeniyle Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine A.A muhabirine yaptığı açıklamada, ''Biz idareci değil, uygulamacı kuruluşuz. Çok iş yapıyoruz, yaparken yanlışlarımız olabilir. Uyarılara göre düzeltiriz'' demişti.

Kendilerinin piyasa ve inşaat işlerini iyi bildiğini, hukukun ise mahkemenin uzmanlık alanı olduğunu ifade eden Bayraktar, ''Onların bu işi bizden daha iyi bildiği muhakkak. Bu nedenle ihale yönetmeliği konusunda mahkeme ne diyorsa onu yaptık. İtirazları dikkate aldık. Yargının üstünlüğü bunu gerektirir. Biz de işi yaparken hatalarımızı görüyoruz. Uyarılara göre düzeltiyoruz'' diye konuşmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber