Rektörler vakit bulamadığı için on binlerce diploma imza bekliyor

Haber Giriş : 18 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitelerde uzun yıllar hazırlanamayan diplomalar sorun oluyor. İngiltere'de öğretmenlik yapmaya hazırlanan Selahattin Utuş, 2 yıl önce bitirdiği üniversiteden diploma alamayınca işinden oldu.

Zaman'ın konuyu ilettiği Rektör Prof. Dr. Tunç Erem, diploma sorunuyla özel ilgilendi ve fakülteden getirttiği diplomayı imzaladı; ancak Selahattin Utuş'un diplomayı almak için, önceki gün gittiği İngiltere'den gelmesi gerekecek. Utuş'un başına gelen yalnızca bir örnek. Sadece Marmara Üniversitesi'nde 15 bin kişinin diploması imza bekliyor.

Aynı sorun öğrenci sayısı çok fazla olan İstanbul, Gazi, Selçuk gibi üniversitelerde de yaşanıyor. Üniversiteler 5 sene öncesinin diplomalarını hazır etmezken, bazılarında 30 sene boyunca alınmayan diplomalar var. Selahattin Utuş, 2002 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği'nden mezun oldu. Bu yıl İngiltere'deki İngiliz okullarından bilgisayar ve bilgi teknolojileri öğretmenliği teklifi alan Utuş, kendisinden istenen diploma ve transkripti (öğrenci not durum belgesi) almak için Marmara Üniversitesi'ne gittiğinde ilginç bir cevapla karşılaştı. Atatürk Eğitim Fakültesi öğrenci işleri memurlarının, ?Biz daha 2000 yılının diplomalarını hazırlamadık. Sizin 2 yıl daha beklemeniz gerekecek. Her yıl binlerce mezun öğrenci var. Rektörümüzün diplomaları imzalayacak vakti yok.? cevabını alan Selahattin Utuş, 20 günlük uğraşlarına rağmen diplomasını alamadan İngiltere'ye gitmek zorunda kaldı. Atatürk Hava Limanı'nda yurtdışına hareket etmeden önce konuştuğumuz Utuş, İngiltere'de üniversitenin verdiği mezuniyet belgesinin kabul edilmediğini, bu yüzden diploma ve not döküm çizelgesini almak istediğini ifade etti. Fakülte dekan yardımcısı, fakülte sekreteri ve öğrenci işleri yetkilileri ile görüşmeler yaptığını anlatan Selahattin Utuş, ?Bütün çabalarımıza rağmen diplomamızı alamadık. Şimdi İngiltere'ye dönüş yapıyorum. Dilekçe yazdım. 20 gün içinde bana cevap vereceklerini söylediler. Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dönemde hem de üniversite gibi bir kurumda böyle bir problemi anlamak mümkün değil." dedi. Öğrenci işlerindeki kişilerin binlerce diplomanın rektörün imzası için beklediğini söylediklerini aktaran Utuş, ?Şu an rektöre bir şey olsa veya görevini bıraksa, binlerce kişi için yeniden diploma hazırlanacak.? şeklinde konuştu.

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunç Erem, Türkiye'de üniversiteden alınan 'çıkış belgesi'nin her işte kabul görmesinden dolayı diplomaya çok ihtiyaç olmadığını ve bu sebeple 30 senedir diploma almayanların bile bulunduğunu söyledi. Yurtdışına gidenlere ve acil durumu olanlara diploma önceliği tanıdıklarını kaydeden Erem, şöyle konuştu: "Bu arkadaşımızda fakülteden kaynaklanan bir sorun olmuş. Biz bu konuda bir aciliyet sıralaması yaptık. Ben bütün fakültelere talimat verdim. Aciliyeti olan kimseyi bekletmiyoruz. Arkadaşımızın durumu nasıl olmuş bunu da bilmiyorum. 15 bin tane imza bekleyen diploma var. Fakültelerden öncelikli olanları göndermelerini istiyoruz. Bu konuda biz de hassas davranıyoruz. Hiçbir mezunumuzun mağdur olmasını istemeyiz." Rektör Tunç Erem, mağduriyete yol açmamak için gerekirse İngiltere'ye diploma gönderebileceklerini vurgulayarak, gerek fakülte gerekse öğrenci işlerinden konuyu yanlış yönlendirenlerin olabileceğini ve bunun da hesabını soracağını kaydetti. Rektör Tunç Erem, konunun Zaman tarafından kendisine iletilmesinden sonra fakülte dekanlığından Selahattin Utuş'un diplomasını hazır etmelerini istedi.

Tunç Erem, diplomayı imzaladı; ancak Selahattin Utuş'u bir sürpriz daha bekliyordu. Utuş'un, yakınları aracılığı ile de diplomayı alamayacağı anlaşıldı. Çünkü, kendisinden noter onaylı vekalet isteniyor. Utuş'un diplomayı alabilmek için İngiltere'den Türkiye'ye gelmesi gerekiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber