Cepte numara çok, ışık yok!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Ocak 2008 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bugünlerde teknoloji ürünleri satış noktalarında satılan ve en çok ilgi gösterilen küçük ebatlı cihazların başını cep telefonları ve dijital fotoğraf makineleri çekiyor. Cep telefonlarının son kullanıcıda heyecan oluşturan en önemli özellikleri arasında ise MP3 çalma, akıllı telefon olarak isimlendirdiğimiz PDA hizmeti verme ve fotoğraf çekim performansı yer alıyor.

İş fotoğraf çekimine gelince karşımıza birçok özellik çıkıyor. Bir taraftan dijital fotoğraf makinelerinde farklı özelliklerle karşılaşırken, diğer tarafta cep telefonlarında flaşlı çekimden, profesyonel makinelerde görebildiğimiz ardı ardına çekime uzanan teknolojiler görüyoruz. Bütün teknolojiyi tek cihazda toplama ve el altında tutma hedefine hızla ilerleyen teknoloji üreticileri artık çekilen fotoğrafın baskı veya görüntü kalitesinin ölçüsü olan megapiksel (MP) yüksekliği, normal makinelerle yarışabilecek seviyeye geldiğini söylerken, asıl işi fotoğraf çekimi olan profesyoneller ise hiçbir cep telefonunun normal bir fotoğraf makinesi gibi çekim yapamayacağı görüşünde. Buna da cep telefonundaki görüntü algılayıcısı sensorun, normal bir fotoğraf makinesindeki gibi büyük olamayacağını, optik kalitesinin ve objektifin çapının cihazın içerisine yeterli ışık girecek kadar büyüyemeyeceğini, dolayısıyla yüksek kalitede fotoğraf çekilemeyeceğini öne sürüyor.

Cep telefonu markaları kendi cihazlarıyla fotoğraf çekim yarışmaları yapıyor, profesyonel fotoğraf sanatçılarına çekim yaptırarak sergi açıyor. Böylece iyi fotoğrafın cep telefonu ile çekilebileceği mesajı vermek istiyor. Her açıdan kendini yenileyebilen cep telefonları fotoğraf çekim özellikleri dikkate alındığında standart bir dijital fotoğraf makinesi ile eş değerde ölçümleme yaparak yeniliklerini belirliyor.

Cep telefonlarında yüksek MP'li modeller üreten Samsung, 2004 yılında tanıttığı 5 MP kameralı S250 modelini, 2005 yılında 7 MP'li kameraya sahip telefonu V770, ardından 2006'da da 10 MP'lik kameralı telefonu B600'ü tanıtmıştı. Türkiye'de şu an Samsung, Sony Ericsson ve Nokia'nın 5 MP kameraya sahip telefonları satılıyor. Kötü resim çekilmemesi için çaba harcayan cep telefonu markalarından Sony Ericsson, BestPic özelliği ile peş peşe dokuz resim çekme imkanı sunuyor. Çekilen fotoğraf üzerinde küçük düzeltmeler yapmak, Cyber-shot modellerde tek düğmeyle 13 bin küçük resmi depolayabilme gibi özellikler barındırıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber