Çocuklarda kış hastalıklarına dikkat

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 20 Ocak 2008 17:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dr. Faruk Sükan Doğum veÇocuk Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Adnan Tekin, kış aylarında acile gelen gelen çocuk hastaların yüzde 70'inde üst solunum yolu enfeksiyonu belirlendiğini bildirdi.

Tekin, kış aylarında özellikle çocuk hasta sayısında önemli artış olduğunu, hafta içi ve sonunda hastaneye çocuk akını olduğunu söyledi.

Hava kirliliğinin ve sisin yoğun olduğu günlerde hava sirkülasyonu olmadığı için mikroorganizmaların partiküllere yapışarak havada asılı kaldığını ifade eden Tekin, "Bu durum hastalığın bulaşmasında önemli rol oynuyor. Hasta bir kişinin öksürmesi ya da hapşırmasıyla yayılan milyonlarca hastalık yapıcı mikroorganizma, bu partiküller aracılığıyla sağlıklı kişilere bulaşabiliyor" dedi.

Yetişkinlerin bu mikroplara karşı dirençli olabildiğini ancak çocuklar için aynı durumun söz konusu olmadığını belirten Tekin, "Biz sağlıkçılar adeta yağış bekliyoruz. Yağış en azından havada asılı olan mikropların azalmasını sağlayacak" dedi.

Tekin, "Böylece bulaşma biraz olsun azalacak. Kış aylarında çocuk acile gelen hasta sayısında yüzde 40 oranında ciddi bir artış var. Gribal enfeksiyon, zatürre, bronşitgibi rahatsızlıklarda artış oldu. Okullarda pencerelerin soğuk nedeniyle açılmaması, çocukların direncinin zayıf kalması gibi etkenler hastalığa yakalanma riskini artırıyor" diye konuştu.

Tablet vitamin yerine taze meyve ve sebze

Tekin, bu dönemde çocukların giyimine, beslenmesine ve temizliğine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Tablet şekilde vitamin tüketilmesini doğru bulmuyoruz. Taze meyve ve sebze tüketilmesini, el temizliğine özen gösterilmesini öneriyoruz. Çünkü eller, mikroorganizmaların en yoğun bulunduğu organlardır" dedi.

Tekinn ayrıca, "Ellere mikroplar, para, kalem, sıralar, kapı kolları gibi sayılamayacak kadarçok eşyadan bulaşabiliyor. Grip mikropları yüzeylerde ve ellerde uzun süre yaşayabiliyor. Bu mikroplar vücudu dirençsiz yakaladığı en küçük anda bile hastalık yapabilir. Bu dönemde vitamin ve mineral içeriği fazla olan meyve vesebze tüketimi artırılmalıdır. Özellikle C vitamini alınımı artırılmalıdır" şeklinde konuştu.

Tekin, kış aylarında özellikle kirli havalarda çocukların olabildiğince dışarda dolaşmaması gerektiğini belirterek, "Hasta kişilerden de uzak tutulmalıdır. Özellikle 0-2 yaş grubu çocuklar, henüz bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediği için ciddi hastalıklara yakalanabilir. Bu çocukların hastalıklara karşı daha savunmasız oldukları unutulmamalıdır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber