Bakanlar, Rektörler ile bir araya geldi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2008 18:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile 7 üniversitenin rektörü ve 2 başhekim, üniversite hastanelerinin sorunlarını tartışmak üzere düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, AÜ Rektörlük binasında gerçekleştirilen toplantı öncesi yaptığı açıklamada, 3 yıldan bu yana üniversite hastanelerinin maliyetinin arttığını, enflasyonun altında belirlenen bütçe uygulamalarının gelir kayıplarına neden olduğunu söyledi. Toplantıda üniversite hastanelerinin sıkıntılarını ileteceklerini belirten Aras, üniversite hastanelerinin taleplerini de dile getirdi. Yüzde 15'lik hazine payının yüzde 1 olması gerektiğini ifade eden Aras, yüzde 5

bilimsel araştırma payının da gider olarak kabul edilmesini istedi. Maliyetlerin fazla olduğunu kaydeden Aras, safra kesesi ameliyatında bile 350 YTL zarara uğradıklarını dile getirdi. Aras, 3 yıldır sürdürülen düşük ücret politikalarına, yaşanan gelir kaybı nedeniyle ilaç ve malzeme ihalelerinin yapılamadığın söyledi. Aras, yıllık 100-150 milyon YTL sermaye desteğine ihtiyaç olduğunu belirtti. Yıllardır kamudan borçların tahsil edilemediğini vurgulayan Aras, "Üniversite hastanelerinin yeni sisteme uyamadığı

gibi bir söylenti var. Bu geçişle ilgili bir sorun. Bu tamamen SGK'nın altyapı sorunuyla ilgilidir" dedi.

Sözleşmeli personel ücretlerinin yatırımda ödeneklerinin artırılması gerektiğini söyleyen Aras, personel rejiminin de eşitlenmesini istediklerini ifade etti. Aras, "Sağlık Bakanlığı 35 bin yeni personel aldı. Sağlık Bakanlığı hastaneleri bizden iki kat döner sermaye verdiği için bizim hemşirelerimiz bu hastanelere gitti. Yeni düzenleme gerekiyor. Bunları tartışacağız. Talep edeceğimiz sorunlar da bunlardır" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Aras, üniversite hastanelerinin ne kadar alacağının olduğu yönündeki soru üzerine, Sosyal Güvenlik Kurumu ve tüm kamu kurumlarından toplam 1 milyar YTL'yi bulan alacaklarının olduğunu söyledi. Aras, ameliyatların ertelenip ertelenmediği yönündeki bir soru üzerine, "Her istenilen malzemeyi bulamıyoruz. Pahalı satıyorlar sıkıntı yaratıyor" dedi.

Aras, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugün grup toplantısında "Üniversitelerde türban serbest olsun" açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise, "Bu konulara girmeyelim. Konumuzu dağıtmayalım" cevabını verdi.

Toplantı basına kapalı olarak gerçekleşiyor. Yaklaşık 3 saat sürmesi beklenen toplantının ardından bakanların bir açıklama yapması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber