Unakıtan: Dolar ve Auro borçlanma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2008 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin ekonomik yapısının dış sorunları kaldırabilecek güçte olduğunu ve paniğe kapılmayı gerektirecek bir durum bulunmadığını söyledi.

Unakıtan, özel sektöre de hesabına kitabına dikkat etmeleri uyarısında bulundu. Maliye Bakanı, dünyadaki ve Türkiye'deki ekonomik gelişmeler ile 2007

yılı bütçe uygulama sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.Türkiye'nin son yıllarda makro ekonomik gelişmeler açısından pek çok ülkeden daha iyi bir performans sergilediğini ve önemli iyileşmeler sağladığını kaydeden Unakıtan, bu süreçte enflasyonun aşağı çekildiğini, bütçe açığının azaltıldığını, faizlerin düştüğünü, kamu maliyesinde disiplin sağlandığını ve borç yükünün korku aracı olmaktan çıkarıldığını anlattı.

Dünyadaki küresel dalgalanmaya da dikkati çeken Unakıtan, bu dalgalanmanın dünyayı nereye götüreceği ve Türkiye'nin bundan ne kadar etkileneceğinin yakından izlendiğini de vurguladı.Unakıtan, ''Bundan biz de etkileniyoruz. Ekonomide geride bıraktığımız 5 yıl, küresel dalgalanmalardan en az etki ile çıkarak, bize ne kadar

korunaklı olduğunu göstermiştir. Piyasada önemli olan paniğe kapılmadan gelişmeleri izlemektir. Türkiye'de konut kredisi krizi olmamıştır. Bu gelişmiş ülkelerde söz konusu. Bizde herhangi bir kredi krizi söz konusu değil. Ama o krizin etkileri bize de geliyor''dedi.

-Türkiye güçlendi-

Ancak bunlara rağmen dışarıdan gelen rüzgarın Türkiye'yi etkilediğini anlatan Maliye Bakanı, Türkiye'nin bu krizde şimdiye kadar iyi bir durum sergilediğini belirtti.

Bugüne kadar yapısal reformlar yapıldığını, ekonominin güçlendiğini ve istikrarlı hale geldiğini kaydeden Unakıtan, Türkiye'nin şimdiye kadarkilerle kıyaslandığında en şansı bir durumda bulunduğunu söyledi.''Türkiye'nin ekonomik yapısı, dış sorunları kaldırabilecek güçtedir'' diyen Unakıtan, dış yatırımcıların da Türkiye'deki bu olumlu görünümü dikkate alacakları savundu.

-Paniğe gerek yok-

Dışarıda bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da dalgalanmalar yaşanacağına dikkat çeken Maliye Bakanı, bundan Avrupa'nın da etkileneceğini vurguladı.

Avrupa'daki bankaların henüz zararlarına ilişkin açıklama yapmadığını hatırlatan Unakıtan, oradaki bankalar da zararlarını açıkladığında bunların piyasalarda etkisi olacağını ve bazı reaksiyonlara yol açacağını bildirdi.

Türkiye'nin kamu maliyesi ile bankaları ile güçlü durumda bulunduğunu da belirten Unakıtan, daha sonra şunları söyledi:''Bunlara devam edeceğiz. Aynı politikalara devam edeceğiz. Seçim oldu, şu oldu, bu oldu ama bütçe açığı, hedefin altında gerçekleştirdi.Bu şoktan etkilenmememiz mümkün değil. Çok dikkatli olacağız. Herhangi bir paniğe kapılmamızın hiç gereği yoktur. Bu (herkes rahat olsun, yatsın) manasında değil. Özel sektörün de dikkat etmesi lazım. Dolar veya Avro gelirin yoksa, o şekilde borçlanma. Hiç kimse hesap etmeden adımını atmasın. TL gelirin var, dövizle borçlan olmaz. Herkes hesabına, kitabına dikkat etsin. Biz, kimsenin ayak değneği değiliz.''

Türkiye'nin büyüme ve dışa açılmaya paralel çok daha fazla enerjiye ihtiyacı olduğunu ve buna göre hareket etmesi gerektiğini kaydeden Unakıtan, petrol fiyatlarındaki gerilemenin ekonomiyi olumlu etkileyeceğinin de altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber