Üniversitelerin döner sermaye gelirleri devlet hastaneleriyle eşitlenecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Ocak 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yatan hastaların üniversite hastanelerinde yaşadığı mağduriyetlere son verecek çözüm paketi hazırlandı. Buna göre üniversite hastanelerinin yıllardır biriken 1 milyar YTL alacağı ödenecek.

Üniversite hastanelerinin aylık gelirinden kesilen yüzde 15'lik Hazine payı aşağıya çekilecek. Döner sermaye ödemeleri bakımından devlet hastaneleriyle eşit hale getirilecek. Bu düzenlemelere rağmen yatan hastanın ilaç ve tıbbî malzemesini karşılamayan hastaneler cezalandırılacak. Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, düzenlemelerin ivedilikle hayata geçmesini istedi.

Üniversite hastanelerinde yatan hastaların ilaç ve malzeme sıkıntısını ortadan kaldırmak için Maliye, Çalışma ve Sağlık bakanları ile Ankara, Akdeniz, İstanbul, Hacettepe, Gazi, Ege ve Trakya Üniversitesi rektörleri önceki akşam bir araya geldi. Toplantıdan, üniversite hastanelerini rahatlatacak kararlar çıktı. Yaklaşık üç saat süren görüşmeden üniversite rektörleri mutlu ayrıldı. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, üniversite hastanelerinin geri ödeme kurumlarından alacaklarının ödeneceğini söyledi. Sorunları çözme sözü veren bakanlara teşekkür eden Aras, "Üniversitelerin mali sıkıntıları bitecek." dedi.

Hükümet adına konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da üniversite hastanelerinin vatandaşa kaliteli sağlık hizmeti vermesi için sorunların çözüleceğini dile getirdi. "Hocalarımız, problemleri çok iyi özetleyen öneri paketi hazırlamışlar." diyen Unakıtan, mali sıkıntının aşılması için üniversitelerin isteklerinin yerine getirilebileceğini açıkladı. Yüzde 15'lik Hazine kesintisindeki indirimin 15 gün içinde netleşeceğini söyleyen Unakıtan, döner sermaye paylarının da kamu hastaneleriyle eşitleneceğini belirtti. Üniversitelerin belediyeler dışındaki bütün kamu alacaklarını tespit edeceğini aktaran Bakan, "Üniversiteler, senelerdir alamadıkları paraları çıkaracağımız kanunla alacaklar." diye konuştu. Üniversite yönetimleri 31 Aralık 2007 tarihinden önceki alacaklarını bir hafta içinde tespit edip Maliye'ye gönderecek. Bu rakamlar üzerinden yapılacak indirimlerle bütün alacaklar bir seferde ödenecek.

Toplantıda alınan bazı kararlar

Üniversite hastanelerinin 31 Aralık 2007 tarihi itibarıyla geriye dönük tüm alacakları ödenecek.

Yüzde 15'lik Hazine kesintisi aşağıya çekilecek.

Bu hastanelerden alınan yüzde 5 araştırma payı, döner sermaye gideri kabul edilecek.

İlaç ve malzeme ihalelerindeki sıkıntılar doğrudan ihale yöntemiyle çözülecek.

Yatan hastaların tedavi ücretleri üç bakanlık ve üniversitelerden kurulu komisyon tarafından yeniden tespit edilecek.

Döner sermaye gelirleri devlet hastaneleriyle eşitlenecek.

Medula sistemindeki arızalar çözülecek.

Üniversite hastanelerinden gelen faturalarda eksiklik tespit edilmesi halinde eksikliğin giderilmesi için süre verilecek.

Hasan Bozkurt

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber