AİHM, Türkiye aleyhine açılan 11 davayı bugün karara bağladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ocak 2008 20:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan 11 davayı bugün karara bağladı.

Diyarakır'da yaşayan Muhyettin Osmanoğlu'nun, oğlu Atilla Osmanoğlu'nun 1996 yılında "yargısız infaza kurban gittiği" iddiasıyla açılan davada, Türkiye'nin "etkili bir soruşturma yapmayarak" insan hakları ihlalinde bulunduğuna karar verildi.

AİHM, Türkiye'nin mahkeme masrafları dahil Osmanoğlu ailesine toplam 105 bin avro tazminat ödemesini istedi.

Huri Çoban, Ayşe Çoban, Nazım Çoban ve Cihan Çoban'ın açtığı ortak davada, "Türkiye'nin adil yargılanma hakkı ile özel ve mülkiyet hakkını ihlal ettiği" görüşüne varıldı. Maddi tazminata gerek görülüp görülmediğine, AİHM'nin basın bildirisinde yer verilmedi.

AİHM, İlhami Erseven, Hikmet Yıldırım, Veli Ateş, İsmail Öztorun, Ellez Duman, İsmail Kaya, Kenan Atakul, Süleyman Çetinkaya ve Bekir Arslan'ın ortak başvurusunda, Türkiye'nin "adil yargılanma hakkını ihlal ettiği" görüşüne vardı, ancak maddi tazminata gerek görmedi. Türkiye bu başvuruyla ilgili sadece mahkeme masrafı olarak 1500 avro ödeyecek.

AİHM, Emin Karakaya'nin açtığı davada da "adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine" hükmetti, maddi tazminata gerek görmedi.

Mahkemenin açıklamasında yer aldığı üzere soyadları Can, Korkmaz ve Sarıpınar olan üç vatandaşın yaptığı başvuruda, mal ve mülkiyetin korunması hakkının, soyadları Göğ, Kolsuzoğlu, Ağbayır ve Karabulut olarak verilen vatandaşların başvurusunda ise adil yargılanma hakkının ihlal edildiği belirtildi. Bu başvurularla ilgili tazminata gerek görülüp görülmediğine ilişkin ayrıntı verilmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber